fbpx
Tüm YazılarYavru Kediler

Kedi Yavrusuna Ne Denir?

Her hayvanın yavrusunun olduğu gibi kedilerin de yavruları tatlılıklarıyla dikkat çeker. Çoğunlukla ‘kedi yavrusu’ diye bahsedilen ve başka bir isme gerek görülmeyen bu yavrulara başka isimler de verildiğini biliyor muydunuz? O zaman kedi yavrusuna ne denir sorusunu cevaplayacağımız yazımıza hızlı bir giriş yapalım.

6 Aydan Küçük Kedi Yavrusuna Ne Denir?

Özellikle henüz altıncı ayını tamamlamamış, adeta bebeklik dönemini yaşayan yavrulara sadece ‘kedi yavrusu’ demek size doğru gelmiyor olabilir. Aynı zamanda ‘baby kitten’ gibi İngilizce tanımlamalar da hoşunuza gitmiyorsa imdadınıza yetişecek bir Türkçe kelime bulunuyor: enik.

Enik ismi kedi yavrularına özel olmamakla beraber pek çok memeli hayvanın yavrusu için kullanılır. Örneğin 6 aydan küçük köpek yavrularına da enik denir. Türkiye’nin birçok bölgesinde kullanılan enik kelimesinin kökenleri Eski Türkçeye dek uzanıyor. İlk hali ‘enük’ olan kelime günümüz Türkçesinde enik şeklinde kullanılmakta. Bu nedenle bebek kediler için Türkçe bir kelime arayışındaysanız bu kedilere rahatlıkla enik diyebilirsiniz. 

Kedi Yavrusu İçin Kullanılan Diğer Kelimeler

Enik haricinde yöresel olarak kullanılan bazı kelimeler de yavru kedileri tanımlamak için tercih ediliyor. Örneğin enik kelimesine benzeyen ‘encek’ de kedi yavruları için kullanılabilir. Bu kelimenin farklı bir versiyonu olan ‘encik’ de kedi yavrusunu tanımlamak için kullanılan bir sözcüktür. Pek sık olmasa da eniklere ‘inik’ dendiğini de duyabilirsiniz. Kedi yavrusuna ne denir konusundaki bu karışıklığın nedeniyse her yörenin bu enik sözcüğünü kendine özgü bir ağızla söylemesidir.

  • Badi ve Balak

Anadolu’da yavru kedilere seslenmek için ‘badi’ sözcüğü de kullanılır. Aynı zamanda ‘balak’ da Anadolu’da yavru kedileri tanımlamak için söylenegelmiş tabirlerden birisidir. Balak sözcüğü genellikle manda yavrusu için kullanılsa da memeli hayvanların geneli için de kullanılabilen bir kelimedir. Kelimenin kökeni Türkçe olmakla beraber çocuk anlamına gelen ‘bala’ kelimesine dayanır. Balak ve badi küçük kediler için söylendiğinden kediler 6 aylık olduktan sonra bu kelimelerin kullanımı tercih edilmeyebilir.

  • Manık

Bununla beraber Akdeniz bölgesine indiğimizde karşımıza farklı köklere sahip bir kelime daha çıkıyor: manık. Manık tabiri genellikle Mersin’de ve Mersin’in çevre illerinde sıklıkla kullanılır. Enikte olduğu gibi başka memeli hayvanların yavrularını da tanımlayabilir. Örneğin ‘kedi manığı’ veya ‘köpek manığı’ şeklinde ne manığı olduğu söylenebilir.

  • Cindal

Doğu Anadolu’ya gittiğimizdeyse kimi yerlerde ‘cindal’ kelimesinin aynı amaçla tercih edildiğini fark ediyoruz. Cindal özellikle Ardahan ağzında kendisine yer bulmuş bir kelimedir. 

  • Kuzman

Kedi yavrusuna ne denir sorusunun başka bir cevabı da kuzmandır. Kuzman genel olarak herhangi bir şeyin küçük olanını tanımlamak için kullanılır. Çocuk ve evlat gibi anlamları da vardır. Günümüzde kuzman, çoğunlukla kedi yavruları veya memeli yavruları için söylenir. Kuzmanın direkt ‘kedi’ yerine kullanıldığı da görülür. Kedilerin küçük evcil hayvanlar olduğunu düşündüğümüzde ‘bir şeyin küçüğü’ anlamına gelen kuzman kelimesinin neden kedi yerine kullanıldığını anlamak da kolay olacaktır.

  • Çetük

Kökeni Oğuz Türkçesine dayanan çetük, Türkçede yavru kedi için kullanıldığı bilinen en eski kelimedir. Aslında doğrudan kedi ve erkek kedi anlamına gelen kelime yavru kediler için de kullanılır. 

Günümüzde kullanılan ‘kedi’ kelimesinin kökeni aslında Türkçe değildir. Kedi sözcüğü, Latince olan ‘cattus’ veya ‘catta’ kelimelerinden alınmadır. Latinceninse bu kelimeleri Mısır’dan aldığı düşünülmektedir. Bu nedenle çetük için kedi kelimesinin asıl Türkçe karşılığıdır diyebiliriz.

Yavru kedilere bu kelimeler haricinde pisik, pisi pisi gibi yansıma kelimelerle de seslenilebilir. Ayrıca minnoş gibi kedinin sevimliliğini ve küçüklüğünü anlatan isimlerle de yavru kediler için halk arasında kullanılır. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu