fbpx
Kedi BakımıKedi SağlığıTüm Yazılar

Kedilerin Ömrü Ne Kadar? Kediler Kaç Yıl Yaşar?

Kedilerimizin bir gün yanımızda olmayacağını fark etmek hepimiz için zordur. Yine de her canlı gibi kedilerin de bir ömrü vardır. Bu durumda kedilerin ömrü ne kadar, kedim ortalama kaç yıl yaşayacak diye merak ediyor olabilirsiniz. Öncelikle kedilerin ortalama ömrünün kedinin ev kedisi mi yoksa sokak kedisi mi olduğuna göre değiştiğini belirtelim. 

Bununla beraber kedilerin yaşam beklentisi kedinin bireysel özelliklerine göre değişir. Örneğin beslenme tarzı kedinin sağlıklı ve dolaylı olarak uzun bir ömür yaşayıp yaşamayacağını belirleyebilir. Aynı zamanda kedinin kilosu ve hareketli olup olmadığı da ne kadar yaşayacağını belirlemede rol oynar.

O zaman öncelikle kedilerde ortalama ömrün ne kadar olduğunu inceleyelim. Daha sonra da kedilerin yaşam kalitesini ve ömrünü etkileyen unsurları konuşalım.

Kediler Kaç Yıl Yaşarlar?

Bir ev kedisinin ortalama ömrü 12 ila 14 yıl arasındadır. Buna ek olarak ev kedilerinin 17-20 yıl yaşaması da görülen bir şeydir. Bugüne kadar en uzun süre yaşayan kediyse 1967 yılında doğan Creme Puff’tır. Bu kedi tam olarak 38 yıl ve 3 gün yaşamayı başararak dünyanın en uzun yaşayan kedisi unvanını elde etmiştir.

Sokak kedilerinin ortalama ömrüyse 2 ila 3 senedir. Sokak kedilerinin ortalama ömrünün bu kadar düşük olmasının sebebi doğal ortamlardaki zorlayıcı koşullardır. Bu zorlukların başında yetersiz beslenme ve sağlıksız beslenme zorunluluğu yer alır. Ayrıca bu kediler hastalandıklarında veterinere de götürülmediklerinden hastalıktan ölme olasılıkları daha yüksektir. Sokaklarda kedilerin karşısına çıkan araba gibi tehlikeler de sokak kedilerinin daha az yaşamasının nedenleri arasındadır. Sokaklarda sürekli doğum yapan dişi kediler de üreme organlarını etkileyen kanserlerle mücadele etmek zorunda kalabilirler. Bu noktada sokak kedilerinin mümkün olduğunca kısırlaştırılması kedilerin yaşam kalitesini ve süresini artıracaktır.

Kedilerde Irka Göre Ortalama Yaşam Süresi

Bazı kedi cinslerinin ortalama yaşam süreleri şu şekildedir:

  • Siyam kedisi: 12 ila 20 yıl
  • Bengal: 14 ila 16 yıl
  • Amerikan Shorthair: 15 ila 20 yıl
  • Sfenks kedisi: 10 ila 15 yıl
  • İran kedisi: 10 ila 17 yıl
  • Calico: 12 ila 15 yıl
  • Tekir:  15 ila 16 yıl

Kedilerin Yaşam Kalitesini Belirleyen Unsurlar Nelerdir?

Kedilerin ömrü ne kadar sorusunu cevapladığımıza göre kedinizin daha uzun ve mutlu yaşaması için neler yapabileceğinize bakalım. Öncelikle kedinizi düzenli olarak veterinere götürmeniz kedide henüz belirti vermeyen hastalıkların teşhis edilmesine yardımcı olacaktır.

Belirti veren hastalıklar için de bu belirtilerin neyi işaret edebileceğini merak ediyor olabilirsiniz. En doğru cevabı veteriner hekiminizin vereceğini unutmayın. Yine de fikir edinmek için şu yazılarımızı okuyabilirsiniz: ‘’Kediler Neden Öksürür? – Kedilerde Öksürük’’ ‘’Kedi Neden Kusar? – Kedi Kusarsa Ne Yapılmalı?’’ ‘’Kedilerde İshal – Kedi İshaline Ne İyi Gelir?’’

Kedinize vereceğiniz besleyici öğünler de kedinin sağlığını korumasına katkıda bulunur. Kediniz için en iyi diyetin hangisi olduğunu veterinerinizle konuşarak öğrenebilirsiniz. Veteriner hekiminiz kedinizin ihtiyaçlarını bildiğinden sizin için en iyi olan mamayı veya diyeti önerecektir.

Sevimli kediniz gün içinde çok aktif olmayabilir. Kedinizin tembel bir kişiliği varsa tüylü dostunuzu hareket etmeye teşvik etmek ömrünü uzatacaktır. Örneğin kedinizle evin içinde saklambaç oynayabilirsiniz. İsterseniz kedinizi tüylü değneklerle de eğlendirebilirsiniz. Eve kedinin oyun oynayabileceği ikinci bir kedi almak da iyi bir çözüm olabilir. Kedinizde obezite gibi problemler varsa veteriner hekim kedinize egzersiz aletleri kullanmasını önerebilir.

Kedilerin ömrü ne kadar konusuna sokak kedileri için yapabileceklerimizden bahsederek son verelim. Sokak kedileri bizden daha uzak olsalar da bu kedilerin de hayatını iyileştirmek için yapılabilecek şeyler bulunuyor. Örneğin bulunduğunuz yerin yakınlarındaki kedileri mümkün olduğunca kaliteli mamalarla besleyebilirsiniz. Bu kedileri yakalamanız mümkünse belediye tesislerine götürerek kısırlaştırılmalarını da sağlayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu