fbpx
Kedi DavranışlarıTüm Yazılar

Kediler Neden Miyavlar?

Kedilerin miyavlaması hepimizin alıştığı ve doğal bulduğu bir şeydir. Bu nedenle çoğu zaman ‘’Kediler neden miyavlar?’’ sorusunu sormak aklımıza gelmez. Fakat doğada her şeyin olduğu gibi kedilerin miyavlamasının da bir sebebi vardır. 

Dilerseniz kedilerin neden miyavladığını ve miyavlamanın ne anlama gelebileceğini tartışalım.

Kediler Neden Miyavlar – Kediler Birbirlerine Miyavlar mı?

Kediler neden miyavlar sorusunu cevaplamadan önce size ilginç bir bilgi verelim. Kediler kendi aralarından iletişim kurarken genelde miyavlamazlar. Bunun yerine hırlama, mırlama, tıslama gibi yöntemlere başvururlar. Yine de kedilerin birbirlerine miyavladığı anlar da vardır. Örneğin kedi kızgınlığa girdiğinde bunu yüksek sesle miyavlayarak duyurur. Fakat bu miyavlamanın her gün duyduğumuz klasik ‘miyav’ sesinden farklı olduğunu da kabul etmemiz gerek. 

Kedinizin sizinle iletişim kurmak için miyavladığını söylemek yanlış olmayacaktır. Kendinizi özel hissettirecek bu durum hakkında dilerseniz daha fazla bilgi verelim.

Kediler Ne Zaman Miyavlamaya Başladı?

Tüylü dostlarımızın varlıklarının başından beri miyavladığını düşünebilirsiniz. Fakat gerçek böyle değil. İnsanlarla yaşamaya başlamadan önce kediler yalnız yaşamayı seçen hayvanlardı. Bu da kedilerin kendi türlerinin diğer üyeleriyle nadiren etkileşime geçtiği anlamına geliyor. Bu nedenle kediler iletişim kurmak için seslerini kullanmaya bizim kadar gerek duymadılar. Yine de bu, kedilerin birbirleriyle hiç iletişime geçmediği anlamına gelmiyor. Günümüzde de devam eden ‘koku bırakma’ yöntemi eskiden de kediler arasında kabul gören bir iletişim kurma yöntemiydi. Koku bırakma sayesinde kediler diğer kedilerle yüz yüze gelmeden de mesajlarını iletebiliyorlardı.

Peki iletişime geçmek için sese ihtiyaç duymayan kediler neden miyavlar? Kediler ne zaman miyavlamaya ihtiyaç duydu?

İşte bu noktada devreye insanlar giriyor. İnsanlarla yakınlaşan kedilerin bu yeni türün keskin koku alma veya dinleme duyularına sahip olmadığını anlaması uzun sürmedi. Bu nedenle evcilleşmeye başlayan kediler insanlara uyum sağladı ve bizim gibi seslerini kullanmaya başladılar. 

Sonuç olarak kedilerde miyavlama bir içgüdü değil, insanlarla iletişim kurmak için kullanılan öğrenilmiş bir davranıştır. Fakat bu kedilerin miyavlama yeteneğini sonradan kazandığı anlamına gelmiyor. Dilerseniz kedilerin miyavlamayı nasıl öğrendiğinden biraz daha detaylı bir şekilde bahsedelim.

Kediler Miyavlamayı Nasıl Öğrendi?

Kediler yavruluklarında anneleriyle iletişim kurmak için miyavlarlar. Örneğin üşüdüklerinde annelerinin dikkatini çekmek için miyavlarlar. Canları acıdığında, acıktıklarında ve kaybolduklarında da annelerine miyavlamayı tercih ederler. 

Yavruluk dönemi bittikten sonra miyavlamaya ihtiyaç duymadan kediler bu davranışı terk ederler. Bu nedenle aynı evde insanlarla yaşamayan sokak kedileri genellikle daha az miyavlarlar. Evde büyüyen kedilerse miyavladıklarında sahiplerinin dikkatini çektiklerini fark ederler. Bu nedenle miyavlamayı asla bırakmazlar ve sizinle iletişim kurmak için bu davranışı devam ettirirler. Yani kediniz, miyavlayarak sizinle adeta konuşabildiğini öğrendiğinde miyavlamayı bir araç olarak kullanmaya başlar.

Kedilerde miyavlamanın gelişimini öğrendiğimize göre kedilerin hangi sebeplerle miyavladığını anlatmaya geliyor.

Kedilerde Miyavlama Nedenleri

Kediler neden miyavlar dediğimizde söyleyebileceğimiz ilk şey yukarıda da bahsettiğimiz gibi dikkat çekmektir. Fakat kediler bundan başka sebeplerle de insanlara miyavlarlar. Kedinin miyavlaması aşağıdaki anlamları taşıyabilir:

  • Karşılama: Eve geldiğinizde kedinizin size miyavladığını fark edebilirsiniz.
  • Yemek isteme
  • Su isteme
  • Kapalı kapıyı açtırmak
  • Odadan/evden dışarı çıkmak
  • Çiftleşmek
  • Hastalıklar
  • Stres

Kedi Çok Miyavlıyorsa Ne Yapılmalı?

Aşırı miyavlama alışkanlığı olmayan kediniz birden bire çok miyavlamaya başladıysa bir sorun olabilir. Örneğin kediniz acı çekiyor veya ağrı duyuyor olabilir. Bunun yanında yaşlı kedilerde kafa karışıklığı sonucu da aşırı miyavlama görülebilir. Böyle bir durumda en iyisi kediyi veterinere götürmek olacaktır.

Kedinizin neden miyavladığını öğrendiğinize göre kedinizi daha iyi anlamak için ‘’Kediler Neden Sürtünür?’’ başlıklı yazımız okuyabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu