fbpx
Kedi BakımıKedi DavranışlarıKedi SağlığıTüm YazılarYavru Kediler

Kediler Ne Kadar Hamile Kalır?

Kedinizin hamile kaldığını fark ettiyseniz bu sürecin ne kadar süreceğini de merak ediyor olabilirsiniz. Hamilelik kediniz için olduğu kadar sizin için de heyecan verici bir süreçtir. Kediniz hamileyken yeni yavrularınıza nasıl bakmanız gerektiği hakkında farklı kaynaklardan araştırma yapmış olabilirsiniz. Peki kedinizin ne kadar hamile kalacağını ve ne zaman doğum yapacağını biliyor musunuz? O zaman kediler ne kadar hamile kalır sorusunun cevabını yazımızca inceleyelim.

Yazımızın ilerleyen bölümlerinde kedinizin hamileliği sırasında sizi ve kediyi ne tür değişimlerin beklediğini de öğrenebilirsiniz. Ayrıca hamile kedinize nasıl bakmanız gerektiği konusunda da gerekli bilgileri almış olacaksınız. Öyleyse vakit kaybetmeden yazımıza geçelim ve kediler ne kadar hamile kalır konusunda sizi bilgilendirelim.

Kedilerde Hamilelik Süreci Ne Kadar Sürer?

Kediler ortama olarak 63 ila 65 gün hamilelik yaşarlar. Yani kediniz yaklaşık 2 aylık bir sürecinden ardından yavrularını doğurmaya hazır olur.

İnsanlarla kıyaslandığında oldukça kısa olan bu süreç size en başta şaşırtıcı gelebilir. Fakat kediler insanlardan daha hızlı olgunlaşırlar. Örneğin dişi kediler 6 aylık olduklarında hamile kalmaya hazırdırlar. Yine de bu yaştaki kedilerin hamile kalması hem kedi, hem de yavrular için sağlıklı olmayabilir.

Peki kedinizin hamile olduğunu nasıl anlayabilirsiniz? Kedilerde hamileliğin bazı belirtileri şunlardır:

  • Kedinin belinin büyümesi, belirginleşmesi
  • 2-3 hafta bir görülen kızgınlığın artık yaşanmaması
  • Kedinin meme uçlarının renginin koyulaşması, meme uçlarının şişmesi
  • Aşırı sevecenlik veya aksilik, insanlardan uzak durma isteği

Kediler ne kadar hamile kalır sorusunu cevapladık. Dilerseniz ‘’Kediler Ne Zaman Doğurur? – Kedinin Doğuracağı Ne Zaman Anlaşılır?’’ isimli yazımızı okuyarak doğum belirtileri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Kedilerde Hamilelik Sırasında Meydana Gelen Değişimler

İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de hamilelik sürecinde bazı değişiklikler meydana gelir. Bu değişikliklerden bazıları insanlarla da benzerlik gösterir. Örneğin kediniz sabahları kendini rahatsız hissetmeye başlayabilir. Bu rahatsızlıklara kusma ve iştahta kapanma eşlik edebilir. Aynı zamanda kedinin iştahının olağandışı bir şekilde açıldığını da fark edebilirsiniz. 

Kedinin hamileliği ilerledikçe kedi hızla kilo alır. Genellikle 2-3 hafta içinde kiloda belirgin değişim gözlenir. Hamilelik sırasında kedinin vücudunda hormonsal değişiklikler olacağı için karakterinde de değişimler yaşanabilir. Kediniz genellikle saklanmayı sevmese bile özellikle doğum yaklaştıkça kendini koruma ve saklanma ihtiyacı hissedebilir.

Kediniz hamileyken kedinize eskiden olduğundan daha nazik davranmanız gerekecektir. Örneğin kediniz size karşı aksiyse bunu hamileliğin etkisiyle yaptığını bilmelisiniz. Ayrıca bu dönemde kedinin sağlığıyla alakalı sorunlar yaşaması daha olasıdır. Bu nedenle kediniz etrafa kustuğunda veya idrarını yaptığında kediye kızmamalısınız. Kediniz doğum yaptıktan sonra da hormonsal değişimler devam edeceği için kedinize daha anlayışlı olmaya özen göstermelisiniz.

Hamile Kediye Nasıl Bakılır?

Kediler ne kadar hamile kalır konusundaki gerekli bilgileri verdik. Şimdi de hamile kedinize nasıl bakmanız gerektiğini anlatalım. Aslında hamile kediniz için sizin yapmanız gereken şeyler çok basittir. Bu dönemde kedinin beslenmesine biraz daha dikkat etmeniz gerekebilir. Veterinerinizle konuşarak gerekli vitaminleri ve mineralleri içeren bir mamaya geçebilirsiniz. Kimi zaman anne kedilerin yavru kedi mamasıyla beslenmesi önerilir. 

Kediniz hamileyken açılan iştahı nedeniyle obezite tehlikesiyle karşılaşabilir. Özellikle yavru kedi mamasıyla beslenen anne kediler bu tehditle karşı karşıyadır. Çünkü yavru kedi mamaları daha fazla kalori içerir. Bu nedenle veterinerinizin önerdiği miktara sadık kalmalısınız.

Ayrıca kedinizi veteriner kontrolüne götürmek de anne ve yavru kedilerin sağlığı için önemlidir. Böylece hamilelik sürecinde yaşanabilecek olan herhangi bir sorun hızlıca fark edilmiş olur. Kedinizin bu döneme denk gelen aşıları varsa bu aşılar da doğum sonrasına ertelenecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu