fbpx
Kedi BakımıKedi DavranışlarıKedi SağlığıTüm Yazılar

Kediler Neden Öksürür? Kedilerde Öksürük

Kediler insanlar kadar sık öksürmese de evcil dostlarınız bazı durumlarda öksürebilir. Diğer hayvanlar kadar fazla öksürmeyen kedilerde öksürüğe bazen kusma da eşlik edebilir. Fakat bilinenin aksine tüy topları çıkarılırken gerçekleşen öksürme bir hastalık belirtisi değildir. Kedilerde herhangi bir rahatsızlığın belirtisi olan öksürükler solunum yolları hastalıklarından kaynaklanır. Aynı zamanda kedinizin soluk borusuna bir şey de kaçmış olabilir. Bu nedenle tehlikeli öksürüklerle kusma sonucu ortaya çıkan öksürükleri iyi ayırt etmek gerekir.

Şimdi kediler neden öksürür sorusunu beraber inceleyelim. Yazımızın sonuna geldiğinizde kedinizin neden öksürdüğünü ve öksüren kediye ne yapılması gerektiğini öğrenmiş olacaksınız.

Kedilerde Öksürük

Öksürük, ciğerdeki havanın ani bir şekilde dışarı verilmesiyle ortaya çıkar. Bu durum canlılarda solunum yollarındaki bir tahriş nedeniyle ortaya çıkabilir. Aynı zamanda enfeksiyonlar da öksürüğe neden olabilir. Canlılar, solunum yollarındaki bu rahatsızlıktan kurtulmak ve yabancı maddeleri dışarı atmak için öksürürler.

Kediler neden öksürür sorusunun cevabı da bu şekildedir. Kediniz bronşitlerinden hastaysa veya soluk borusuna bir şey kaçtıysa öksürecektir. Kedinizin boğazı şiştiyse ve balgam gibi sorunlar yaşıyorsa bu da öksürüğün sebebi olabilir. 

Kedilerde Öksürüğün Sebepleri Nelerdir?

Kediler neden öksürür sorusuna şu cevapları verebiliriz:

  • Alt solunum yollarını etkileyen iltihaplar, özellikle bronşit. Bu iltihaplar genellikle virüsler veya bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonlar sonucu meydana gelir. Özellikle Bordotella bakterisi bu enfeksiyona neden olabilir.
  • Üst solunum yolu hastalıklarına da öksürük eşlik edebilir. Soluk borusuna ilerleyen hastalıklar öksürüğe yol açabilir.

Benzer bir şekilde kedinin neden hapşırdığını da öğrenmek isteyebilirsiniz. ‘’Kediler Neden Hapşırır – Kedi Hapşırdığına Ne İyi Gelir’’ isimli yazımızı okuyarak kedilerde solunum yolu sorunları hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

  • Akciğer tümörleri de kronik öksürüğün altında yatan sebep olabilir. Kedilerde kanserin diğer belirtileri şunlardır:
  1. İştahsızlık
  2. Kilo kaybı
  3. Solunumda güçlük
  4. Hareketsizlik, uyuşukluk
  5. Bunalım hali

Kedinizi akciğer kanserinden korumak için sigara içilen ortamlara kediyi sokmamaya dikkat edin. Kedinizin yanında sigara içmekten kaçının ve eve gelebilecek diğer kişileri de uyarın. Aynı zamanda evde temizliği mümkün olduğunca doğal maddelerle yapın. Temizlik sonrası yüzeyi kimyasallardan arındırmak için bolca su kullanın. Böylece yüzeyleri yalayabilecek olan kedinizi bu kimyasallardan korumuş olursunuz.

Kedi Öksürüyorsa Ne Yapılmalı?

Kediler neden öksürür konusunda sıra kedi öksürdüğünde ne yapılması gerektiğine geliyor. 

Kedinizin soluk borusuna bir şey kaçtıysa şu adımları uygulayın:

  1. Öncelikle kedinin ağzını açın ve dilini çekin. Ağza yakın bir noktada yabancı cisim varsa bunu parmağınızla çıkarabilirsiniz. Parmağınız yetmiyorsa cımbız gibi nesneler de size yardımcı olabilir.
  2. Cisim bu şekilde çıkmazsa kediler için kullanılan Heimlich manevrasını uygulayın. Bu manevrayı yapmak için kediyi yan yatırın. Bir elinizi sırtınıza, diğerini karnında kaburgaların hemen altına koyun. Öndeki elinizle birkaç defa hızlı hızlı baskı uygulayın. Kedinin ağzını tekrar kontrol edin.

Diğer durumlardaysa geçmeyen öksürük için kediyi mutlaka bir veterinere götürmelisiniz. Öksürük birkaç günü aştıysa ve sık sık oluyorsa öksürüğün geçmediğini söyleyebilirsiniz. Veteriner hekiminiz kedinizi muayene edecek ve teşhisi koyacaktır. Daha sonra veterinerin önerdiği tedaviyi uygulayarak kedinizi iyileştirebilirsiniz. Veterineriniz aynı durumun bir daha gerçekleşmemesi için önerilerde de bulunacaktır.

Kediniz ara ara, kronik olmayan bir şekilde öksürüyorsa veterinere gitmeye gerek kalmayabilir. Fakat kedi az öksürse bile öksürüğe başka belirtiler eşlik ediyor olabilir. Böyle bir durumda da kediyi kısa süre içinde veterinere götürmelisiniz. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu