fbpx
Kedi DavranışlarıKedi SağlığıTüm Yazılar

Kediler Neden Hırlar? Kedilerin Hırlaması Ne Anlama Gelir?

Bir kediniz varsa veya kedilerle biraz zaman geçirdiyseniz kedilerin hırladığını fark etmişsinizdir. Hırlama, kedilerin kullandığı miyavlama ve mırlama gibi iletişim kurma yollarından birisidir. Bununla beraber her kedinin farklı bir karakteri olduğundan kediler neden hırlar sorusunun birçok farklı cevabı olacaktır. Bununla beraber kedinin hırlaması iletişim kurma yolundan ziyade bir sağlık sorununa da bağlı olabilir.

Kediler Sevilirken Neden Hırlar?

Kediler neden hırlar sorusunu incelemeye kedilerin sevilirken neden hırladığını açıklayarak başlayalım. Kediler mutlu olduklarında hırıltılı sesler çıkararak mutlu olduklarını belli eder. Siz kedinizi severken kediniz kendini huzurlu ve tabii ki mutlu hissedeceğinden sevinçle hırlayacaktır. Kediniz rahatsız olduğunu belli eden hareketlerde bulunmuyorsa sakin olduğunu varsayabilirsiniz.

Kediler Uyurken Neden Hırlar?

Tüylü dostunuzun uyurken de hırlama benzeri sesler çıkardığını fark etmiş olabilirsiniz. Kediniz gün içinde çok fazla oyun oynadıysa ve yorulduysa uyurken hırlayabilir. Kediniz aşırı aktif bir gün geçirmişse horluyormuş gibi ses çıkarması normaldir. Aynı zamanda kediniz rahat nefes alamadığı bir pozisyonda uyuyakalmışsa bu da hırlamaya sebep olabilir.

Uykuda hırlama sürekli hale geldiyse bu durumun altında başka bir sebep yatıyor olabilir. Kedinizin rahatça solumasını engelleyen bir problemi varsa bu da hırlamaya neden olacaktır. Kedinizde böyle bir problem olduğundan şüpheleniyorsanız en kısa zamanda veterinerinizi ziyaret etmelisiniz.

Kedilerin Nefes Alırken Hırlamasının Sebepleri

Kediler neden hırlar sorusu kapsamında kedilerin günlük hayatta aralıksız hırlamasının sebeplerini de inceleyelim. Kedinizin şu durumlarda hırıltılı nefes alıp verdiğini görebilirsiniz:

  • Oyun

Kediniz evin içinde durmadan koşuyor ve oynuyorsa yorulduğu için hırıltılı nefes alıp verecektir. 

  • Heyecan

Kedinizin balkon demirine konan bir güvercini nasıl izlediğini gördünüz mü? İşte tam da o anda kedinin hırıltılı sesler çıkardığını fark edebilirsiniz. Kediniz kuş sebebiyle heyecanlandığından nefes alış verişi hırıltılı bir hale gelecektir.

  • Stres

 Evcil dostunuz eve misafir gelmesi gibi stresli bir durumla karşı karşıya kaldığında da hırlayacaktır. Bu durumda stres yaratan durumu ortadan kaldırmak kedinin hırıltılı nefes alıp vermesine de son verecektir.

  •  Korku

Kediler neden hırlar konusunda korku unsuruna değinmekte de fayda var. Böyle bir durumda yapabiliyorsanız korku veren unsuru ortadan kaldırmanız gerekir.

  • Ağrı

Kedinizin herhangi bir yeri ağrıyorsa canı acıdığı için hırıltısı nefes alıp verebilir. 

  • Açlık 

Dostunuz aç kaldığında da açlığını hırıldayarak ifade edebilir.

  • Kedinin Fiziksel Özellikleri

Bazı kedilerin burun yapıları diğerlerine göre daha küçük veya basıktır. Örneğin düz suratlarıyla bilinen Exotic Shorthair cinsi kedilerin burunları basıktır. Aynı zamanda İran kedilerinin de burunları daha düzdür. Sizin kediniz de basık burunlu bir cinse aitse veya burnu küçükse hırıltılı nefes alıp verebilir.

  • Ses Tellerinin Hasar Görmesi

Kedinin ses teller herhangi bir sebeple tahriş olmuşsa kediniz hırıltı sesleri çıkarabilir. Hırıltının yanında kedinin sesinin kısık çıktığını da fark ettiyseniz bir veterinere gitme zamanı gelmiş olabilir. Kedilerin ses telleri üşüttüklerinde veya grip gibi hastalıklar geçirdiklerinde tıpkı insanlar gibi hasar görecektir. Kediniz hastalığını atlattığında ses kısıklığı ve hırıltı da geçecektir.

  • Doğum 

Kediler neden hırlar sorusunun cevabı hamile kediler için doğum vaktinin gelmesi olabilir. Hamile kediniz sebepsiz yere hırlamaya başladıysa yeni yavruları karşılamaya hazır olun.

Kısaca kedilerin hırlamasının pek çok sebebi vardır. Kedinizin hırıltısı kronik bir hal aldıysa potansiyel sağlık problemleri için kediyi muayene götürmeniz iyi olacaktır.

👉🏻Kedinizin neden hırladığını öğrendiğinize göre kedilerin neden mırladığını da merak edebilirsiniz. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak için ‘’Kedinizin Dilinden Anlayın – Kediler Neden Mırlar?’’ yazımızı okuyabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu