fbpx
Kedi BakımıKedi DavranışlarıKedi SağlığıTüm YazılarYavru Kediler

Kediler Neden Tüy Döker?

Her evcil hayvan sahibinin olduğu gibi kedi sahiplerinin de ortak derdi evcil dostlarının tüy dökmesidir. Evlerimizde beslediğimiz ve bize arkadaşlık eden kedilerimizi çok sevsek de tüy sorunu özellikle uzun tüylü kedilerde zorlayıcı olabiliyor. Peki kediler neden tüy döker? Kedinin tüy dökmesi normal midir?

Kedilerde Tüy Dökme

Öncelikle kediniz bir sfenks kedisi değilse mutlaka tüy dökeceğini bilmeniz gerekir. Bu durumda tüye karşı alerjiniz varsa bir sfenks kedisi sahiplenmenizi öneririz. Tüyle alakalı herhangi bir sağlık probleminiz olmasa bile sadece evinizi daha temiz tutmak için tüy konusunda bir çözüm arayışında olabilirsiniz. O zaman öncelikle kediler neden tüy döker sorusunu cevaplayalım ve daha sonra çözüm yollarını tartışalım.

Kediler Neden Tüy Döker?

Kedilerin tüyleri pek çok farklı sebepten dökülebilir. Kedinin tüy dökmesi genellikle normaldir. Fakat kedinin normalden çok daha fazla tüy döktüğünü fark ederseniz bu bir soruna işaret ediyor olabilir. Bununla beraber kedinin vücudunda sadece bir noktadan fazla tüy dökülüyor olabilir. Bu noktanın kelleşmesiyle sonuçlanan dökülme büyük ihtimalle bir sağlık probleminin habercisidir.

Dilerseniz ilk olarak mevsimsel tüy dökme olayını inceleyelim. Daha sonra tüy dökülmesine neden olabilecek sağlık sorunlarını açıklamaya geçeceğiz.

Kedilerde Mevsimsel Tüy Dökümü

Kediler neden tüy döker sorusunun en yaygın cevabı mevsimsel tüy dökümüdür. Kediniz vücudunu geçiş yapılan mevsime adapte etmek için tüy dökebilir. Örneğin kediniz kış aylarında siz fark etmeseniz bile daha kalın ve sık tüylere sahiptir. Kedinizi soğuktan koruyan bu tüyler yaza geçilirken gereksizleşir. Bu durumda kedi yaz aylarını daha rahat geçirmek amacıyla eski tüylerini döker. Bu döngü sonbahardan kışa geçilirken de tam tersi şekilde devam eder. Bu nedenle kediler geçiş mevsimleri olan ilkbahar ve sonbaharda aşırı derecede tüy dökebilir.

Kızgınlık Döneminde ve Hamilelikte Tüy Dökülmesi

Kediniz kızgınlık dönemlerinde de tüy dökebilir. Bunun sebebi kedinin vücudunda yaşanan hormonal değişikliklerdir. Aynı şekilde kediniz hamilelik döneminde de hormonal değişimlerden dolayı çokça tüy döker. Bahar aylarında değilseniz ve kedinizin herhangi bir hastalığı yoksa tüy dökümünün sebebi büyük ihtimalle hormonlardır.

Kedilerde Strese Bağlı Tüy Dökümü

Kediniz son zamanlarda stresli bir dönemden geçiyorsa tüy dökümünde artış yaşanmasını bekleyebilirsiniz. Örneğin ailenin yeni bir ev taşınması kedi için stresli bir olaydır. Kedinin yeni bir eve sahiplendirilmesi de ilk zamanlarda kedinin stres yaşamasına neden olabilir. Stres kaynağı sizin ortadan kaldırabileceğiniz bir şeyse duruma müdahale ederek tüy dökümünü azaltabilirsiniz.

Beslenme Kaynaklı Tüy Dökümü

Kediniz gerektiği gibi beslenmiyorsa bu da kediler neden tüy döker sorusunun cevabı olabilir. Örneğin yeni aldığınız mamadan sonra kedinizin daha fazla tüy döktüğünü fark edebilirsiniz. Bu durumda kedinin ihtiyaçlarına uygun bir mama alarak sorunu çözebilirsiniz. Aşırı tüy dökümü kedinin yanlış beslendiğinin bir işareti olduğundan dikkate alınmalıdır.

Kedinin Hastalık Nedeniyle Tüy Dökmesi

Kedilerde görülen hastalıklar da tüy dökümünü artırır. Örneğin kedinizde iç parazit gibi bir sorun varsa bu tüy dökümüne de neden olacaktır. Aynı zamanda besin alerjisi de tüy dökümünün altına yatan sebep olabilir. Saçkıran ismi verilen ve mantar kaynaklı olan bir enfeksiyon da kedinin cildinde tüysüz alanlar oluşmasına neden olur. Saçkıranla etkilenen yerler sürekli kaşınır ve kızarır. Saçkıran genellikle ön bacaklarda kendisini gösterir. Ayrıca kulaklarda da sıklıkla görülür. Saçkıran hayvandan insana da geçebilir. Bu nedenle kediniz saçkıran olduysa mümkün olduğunca dikkatli olmalısınız. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu