fbpx
Kedi SağlığıTüm Yazılar

Kedi Neden Kusar? Kedi Kusarsa Ne Yapılmalı?

Evinizde tüylü bir dostla yaşıyorsanız kedinizin zaman zaman kustuğunu fark etmiş olabilirsiniz. Özellikle hiçbir sebep yokken başlayan kusma pek çok kedi sahibinin kafasında soru işaretleri oluşturmaya yeterlidir. Dilerseniz kedi neden kusar sorusunu inceleyelim ve kediniz kusarsa ne yapmanız gerektiğini tartışalım. 

Kedi neden kusar sorusunun sadece bir cevabı yoktur. Kedilerin sindirim sistemleri oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Bu nedenle kediler pek çok farklı sebepten kusabilir. Bazı noktalarda kedilerin kusması gerçek bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Bununla beraber her kedi kusmasının altında endişelendirmenizi gerektirecek bir sebep olmayabilir.

Yavru Kedi Neden Kusar?

Öncelikle yavru kedi neden kusar sorusunu inceleyelim. Kedilerin sindirim sistemi konusunda hassas bir yapıya sahip olduğunu söylemiştik. Yavru kedilerin sindirim sistemi yetişkin kedilerden çok daha hassastır. Bu nedenle yavru kedinizin midesini bozabilecek etkenlere karşı daha dikkatli olmalısınız. Peki yavru kedilerin kusma sebepleri nelerdir?

Yavru Kedilerin Kusma Sebepleri

  1. Yavru kediler genellikle doğdukları evden farklı bir eve sahiplendirilirler. Bununla beraber kedinizi sokaktan kurtarmış da olabilirsiniz. Kedi yeni evine geldiğinde ortam değiştirdiği için strese girebilir. Bu da kedinin hassas midesini etkileyecek ve kusmaya sebebiyet verecektir. Bu durum kedi yeni evine alıştığında geçeceğinden kronik hale gelmezse endişe etmenize gerek yoktur.
  2. Yavru kedi neden kusar sorusunun tehlikeli cevaplarından birisi de parazitlerdir. Özellikle sokaktan gelen yavru kedilerde parazit görülebilir. Kediniz kusmayla beraber ishal ve yorgunluk gibi belirtiler gösteriyorsa acilen veterinere gitmelisiniz. Parazitler yavru kedilerde ölümcül olabilir. Kedinizin neden ishal olduğunu merak ediyorsanız şu yazıyı okuyabilirsiniz: ‘’Kediler Neden İshal Olur Ve Kedi İshali Nasıl Geçer?’’
  3. Bazı virüsler, bakteriler, viral enfeksiyonlar ve soğuk alma gibi sebepler de kusmaya neden olabilir. Bu hastalıklar çoğunlukla keyifsizlik, ishal, aşırı uyuma, yorgunluk gibi başka belirtiler de gösterecektir.
  4. Beslenme düzenindeki ani değişiklikler de kusmaya sebebiyet verebilir. Kedinizin mamasını aniden değiştirdiyseniz mamayı yavaş yavaş değiştirmeyi deneyerek sorun çözebilirsiniz.
  5. Yavru kedinizde vitamin eksikliği de olabilir. Kediniz sürekli kusuyorsa veterineriniz bazı testler isteyebilir. Veterineriniz testlerden sonra  size vitamin eksikliği olup olmadığını söyleyecektir.
  6. Kediniz zehirlenmiş olabilir. Kedilerin zehirlenmesinin belirtileri arasında solunum güçlüğü, yorgunluk, iltihap, ciltte şişlik, salya ve ishal yer alır.
  7. Yabancı bir cisim veya tüy yutmuş olabilir. Bu durum, özellikle tüy yutması kedilerde birkaç hafta arayla kusmaya sebebiyet verebilir.

Yetişkin Kedi Neden Kusar?

Yetişkin kediler ve yavru kedilerin kusma sebepleri birbirine benzerdir. Bununla beraber kediler yaşlandıkça ortaya çıkabilecek böbrek rahatsızlıkları gibi sebepler daha çok yetişkinlerde görülebilir. Aynı zamanda kanser gibi hastalıklar da yetişkin kedi neden kusar sorusunun cevabı olabilir. Yine de kusma sebeplerinin tamamı bu kadar endişe verici değildir.

Yetişkin Kedinin Kusma Sebepleri

  1. Zehirlenme
  2. İltihaplı bağırsak
  3. Diyabet
  4. Yabancı cisim yutma
  5. Tüy yutma
  6. Besin alerjileri
  7. Soğuk algınlığı
  8. Böbrek rahatsızlıkları
  9. Hipertiroidizm
  10. Kanser

Kediniz Kusuyorsa Ne Yapmalısınız?

Kediniz uzun süredir sürekli kusuyorsa hemen bir veterinere gitmelisiniz. Kusmaya kilo kaybının da eşlik etmesi ve kedinin ishal olması acilen müdahale edilmesi gereken bir soruna işaret ediyor olabilir. Kediniz kustuğunda tüy gibi yabancı cisimler çıkardıysa ve tekrar kusmadıysa endişelenmenize gerek yoktur. Kedinizin bazı besinlere hassasiyeti varsa veterinerinizin vereceği diyeti uygulayabilirsiniz. Bazen veterinerler kusmayı prebiyotik içeren mamalarla da tedavi edebilirler. Burada önemli olan kedinizin kusma sorununu evde kendi kendinize tedavi etmeden önce bir veterinere danışmanızdır. Böylece bilmeden kedinize daha fazla zarar verme riskini almadan kedinizi sağlığına kavuşturabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu