fbpx
Kedi SağlığıTüm Yazılar

Kediler Neden İshal Olur? Kedi İshali Nasıl Geçer?

Kedinizin ishal olduğunu gördüğünüzde endişelenmeniz oldukça doğaldır. Çünkü ishal, özellikle de yavru kedilerde ishal çeşitli hastalıkların habercisi olabilir. Kediler neden ishal olur diye merak ediyorsanız okumaya devam edebilirsiniz.

Kedilerde İshal Neden Görülür?

Evcil hayvanınızın dışkısının sulu bir kıvamda olması kedinin ishal olduğu anlamına gelir. Kediniz normalde daha sık ve yumuşak dışkılıyorsa kedinin neden ishal olduğunu belirlemelisiniz. Daha sonra ishale sebep olan etmenleri ortadan kaldırmak kedinin sağlığı için yapılacak en iyi şey olacaktır. 

Kediler neden ishal olur sorusunun cevabı ciddi hastalıklardan strese kadar geniş skalada değişebilir. Kedinin ishal dışkılamasına sebep olan unsurları psikolojik ve fiziksel olarak ikiye ayırabiliriz.

Kedilerin İshal Olmasına Neden Olan Psikolojik Etmenler

  • Kediniz stresli bir dönemden geçiyorsa sindirim sistemi de bundan etkilenebilir. Salgılanan stres hormonu kedilerin hassas bağırsaklarını kolayca bozabilir. İnsanların da aynı sebepten sindirim sistemi sorunları yaşadığı düşünülürse durum daha rahat anlaşılabilir.
  • Korku da kedinin stresini arttıracak ve ishal olmasına sebep olacaktır. 
  • Eve başka bir kedi veya hayvan geldiyse bu da kediyi strese sokarak ishal olmasına neden olabilir. Aynı şekilde eve yabancı bir insanın gelmesi ve uzun süre kalması da kediler neden ishal olur sorusunun cevabı olabilir.

Kediler İshal Olmasının Fiziksel Sebepleri

Dilerseniz kediler neden ishal olur sorusunun psikolojik olmayan sebeplerini anlatmaya geçelim.

  • Beslenmeye Dayalı Sebepler

Kedilerin ishal olmasının en yaygın nedenleri arasında beslenme düzeninde yaşanan değişimler yer alıyor. Kedinizin yediği mamayı birden bire değiştirirseniz kediniz ishal dışkılamaya başlayabilir. Bu durumu engellemek için kedinizin mamasını birden değiştirmek yerine değişimi kademe kademe gerçekleştirin. Örneğin ilk gün mamayı %75 eski, %25 yeni mama olarak verin. Her gün bu oranı yeni mamayı ufak ufak artıracak şekilde değiştirin. En sonunda %100 yeni mamaya geçtiğinizde kedinin ishal sorunu yaşamadığını göreceksiniz.

Mama değişikliği haricinde kedinin sağlığı için gerekli besinleri alamaması da ishale neden olacaktır. Kediler etobur canlılar olduğundan protein yönünden zengin bir diyetle beslenmelidir. Kediniz ishal olduysa diyetini gözden geçirmenizde fayda var. Özellikle yüksek karbonhidratlı bir beslenme tarzı ishale yol açacaktır.

  • Parazit

Kediler neden ishal olur konusunda bahsedebileceğimiz bir diğer etmen de parazitlerdir. İnsanlarda da ishale sebep olan parazitler özellikle yavru kedilerde ölümcül olabilir. İshale bağlı olarak kedi çok su kaybeder ve kedinin sağlığı tehlikeye girer. 

Kediniz huzursuz, yorgun görünüyorsa ve ishalse kedinin hasta olduğunu söyleyebiliriz. Kedinizin kanlı ishal yaptığını veya ishal olmasa bile dışkısında kan olduğunu fark ederseniz doğruca veterinere gitmelisiniz.

  • Hastalıklar

Parazitle dışında bazı hastalıklar, virüsler ve bakteriler de ishale neden olur. Örneğin salmonella bakterisi ve kedi lösemi virüsü ishalin sebepleri arasındadır. Aynı zamanda lenfoma, hipertiroidizm, B12 eksikliği ve karaciğer rahatsızlıkları da ishalin altında yatan sebep olabilir. Kanser de ishal dışkılamanın ciddi nedenleri arasındadır.

  • Kedinin Kullandığı İlaçlar

Kediniz düzenli olarak ilaç kullanıyorsa veya son zamanlarda bir ilaç kullanmaya başladıysa bu da ishal yapabilir. Örneğin astım ilaçları veya kalp ilaçları ishale sebep olabilir. Bu ilaçlar bağırsak mikrobiyomunu olumsuz etkilediğinden kedilerin hassas bünyesi buna ishal olarak tepki verir.

👉🏻Kedinizde ishale ek olarak kusma da olabilir. Böyle bir durumda kedilerin neden kustuğunu öğrenmek için ‘’ Kediler Neden Kusar Kedi Kusması Ne Zaman Tehlikelidir ’’ başlıklı yazımızı okumanızı öneriyoruz.

Kedilerde İshal Nasıl Geçer?

Tedaviye başlamak için öncelikle ishale sebep olan etmen doğru bir şekilde teşhis edilmelidir. Sorun mama değişimi gibi basit bir sebepse mamayı yukarıda belirttiğimiz şekilde vermeye başlayarak sorunu çözebilirsiniz. Fakat kediniz ortada bir neden yokken ishal olduysa veterinerinizin önerilerini uygulamanız gerekmektedir. Veterineriz oral elektrolit çözelti reçete edebilir. Aynı zamanda antibiyotikli mamalardan vermenizi de isteyebilir. Kimi zaman çözüm haşlanmış tavuk gibi ev yapımı tarifleri de içerebilir. Burada önemli olan veterinerden tavsiye almadan kediye herhangi bir tedavi uygulamamaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu