fbpx
Kedi SağlığıTüm Yazılar

Kediler Neden Kusar? Kedi Kusması Ne Zaman Tehlikelidir?

Kedinizin birdenbire kusmaya başlaması sizi endişelendirebilir. Kediler neden kusar, kedinin kusması hangi hastalıkların belirtisidir gibi soruların cevabını merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Kedilerin kusmasının birden fazla sebebi olabilir. Gelin bu sebepleri yazımızda inceleyelim.

Kedilerde Kusma Sebepleri Nelerdir?

Kedilerin sindirim sistemi oldukça hassastır. Beslenmedeki ufak değişikliklere veya sindirim sistemindeki rahatsızlıklara hızlıca tepki verirler. Bu nedenle kediniz kustuğunda başka herhangi bir belirti yoksa ve kedi bir daha kusmazsa endişelenmenize gerek yoktur. Kedi gün içinde kusmaya devam eder ve ishal, halsizlik, iştahsızlık, aşırı salya gibi belirtiler kusmaya eşlik ederse acilen veterinere gitmelisiniz.

👉🏻Kedilerin neden ishal olduğu hakkında detaylı bilgi almak için ‘’Kediler Neden İshal Olur Ve Kedi İshali Nasıl Geçer?’’ başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kedi Kusma Çeşitleri Nelerdir?

Kediler neden kusar konusunda verebileceğimiz birden fazla cevap olduğunu söylemiştik. Bu cevaplardan bazıları endişe verici olmasa da kimi durumlarda veterineri ziyaret etmeniz gerekebilir. 

  • Kedi Tüy Kusması

Bildiğiniz gibi kediler kendilerini yalayarak temizlerler. Temizleme sonucu yutulan tüyler bağırsaklarla dışarı atılır. Yine de bazı tüyler midede kalabilir. Bu durumda kedinin midesinde tüy yumakları oluşur ve kedi bunları kusma yoluyla dışarı atar. Kedi tüy kusması özellikle uzun tüylü kedilerde daha sık görülür. Genel olarak bir kedinin 3 -4 haftada bir tüy kusması normaldir. Kedinin tüyleri kısaysa bu süre uzayabilir.

  • Yabancı Cisimler Nedeniyle Kusma

Kediler neden kusar sorusunun en yaygın cevaplarından biri de kedinin yabancı cisim yutmuş olmasıdır. Oldukça meraklı hayvanlar olan kediler oynamak için ağızlarına aldıkları küçük eşyaları yutabilirler. Kediniz yenmeyecek malzemeleri (poşet, sünger gibi) çiğnemeyi seviyor olabilir. Kedinizin bu şekilde alışkanlıkları varsa midelerine yabancı cisim girmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu durumda kedi yediği cismi kusarak veya dışkılayarak vücudundan uzaklaştırır. 

  • Beslenme Düzenindeki Değişiklikler

Kedilerin sindirim sistemi mamadaki değişikliklere iyi tepki vermeyebilir. Son zamanlarda mamada ve genel olarak beslenme düzeninde ani değişiklikler yaptıysanız kusmanın sebebi bu olabilir. Mamayı değiştirmeniz gerekiyorsa bir süre eski ve yeni mamayı karıştırarak vermeniz kedinin değişime daha kolay adapte olmasını sağlayacaktır. Kedinize sürekli olarak farklı besinler veriyorsanız bu da sindirim sistemini kötü etkileyebilir.

  • Parazitler

Kedinizde parazit olması da kusmaya sebebiyet verebilir. Kedide parazit olup olmadığını anlamanın en iyi yolu dışkıya bakmaktır. Dışkıda solucan benzeri parazitler görürseniz hemen bir veterinere gitmelisiniz. Aynı zamanda parazite karşı verilen ilaçlar da kusmaya neden olabilir.

  • Çeşitli Hastalıklar

Kediler hormonal sorunlar ve sindirim sistemi rahatsızlıkları gibi sebeplerle kusabilirler. Tiroit bezinin aşırı çalışması ve şeker hastalığı da kusmaya sebep olacaktır. Karaciğer ve böbrek sorunları da kusmaya neden olur. Bu noktada kusma sadece bir belirtidir ve daha büyük bir sorunu işaret eder.

  • Stres

Kediniz son zamanlarda stresli bir ortamda bulunduysa kusabilir. Kedinizin kustuğu zamanlar ev değişimi, eve misafir gelmesi, eve yeni kedi gelmesi gibi zamanlara denk gelebilir. Bu durumda kediyi stresten uzak tutmaya özen göstermelisiniz.

Kediler Neden Sarı Kusar?

Kediler neden kusar sorusunu incelerken farklı renklerde kusmanın sebeplerine değinmek de faydalı olacaktır. Kediler mideleri boşken sarı kusarlar. Bunun yanında gastrit, şeker hastalığı, pankreatit, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları da sarı kusmaya sebep olurlar. Virüsler, bakteriler, toksikler ve bazı kanser türleri de kediler neden sarı kusar sorusunun cevabı olabilir.

Kedilerin Beyaz Kusması – Kediler Neden Beyaz Kusar?

Kedilerin beyaz kusması yutulan yabancı cisimler ve stresten kaynaklanıyor olabilir. Aynı zamanda kullanılan ilaçlar, gebelik ve sağlıksız diyet de beyaz kusmaya sebebiyet verebilir. Açlık veya aşırı yemek de beyaz kusma sebeplerindendir. Mide üşütmesi durumunda da kediler beyaz kusabilirler. Bununla beraber kedinize yeni aşı yaptırdıysanız bu da beyaz kusmanın altında yatan neden olabilir. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu